Over grenzen

Uit het archief: vier reizen in Europa   

Illustratie Aart-Jan Venema

Franse Vlamingen

In het achterland van Duinkerken ligt een punt van het oude graafschap Vlaanderen, bij Frankrijk ingelijfd Lodewijk XIV. Toch hebben nieuwe staatsgrenzen en de nieuwe officiële taal dit Vlaanderen nooit uitgewist. Een wandeling langs de taalgrens. (‘Voor dat gevoel heb je geen taal nodig’, NRC, 24 mei 2022)

Naar het Land van de Anderen

Op weg met een inentingsbewijs, papier en digitaal, een brief in drie talen dat het hier een dienstreis betreft en dat ik slechts op doortocht ben. En met een vraag: vertalen oplopende coronabesmettingen in Europese landen zich in strengere grenscontroles, zeker voor een reiziger uit een land dat op de viruskaart nu rood kleurt? (‘Vanuit “rood” Nederland Europa in,’ NRC Handelsblad, 17 juli 2021)

De schaduw van de Grote Oorlog

De laatste veteraan is dood. Niemand kan nog uit de eerste hand vertellen over latrines, luizen, kameraadschap, verlof, de alledaagse dood. We moeten het doen met boeken, gedichten, bibberende filmbeelden. Wat is er, precies een eeuw na het begin van de Eerste Wereldoorlog, nog te zien langs drie sectoren van het front: de Elzas, de Somme en Vlaanderen? (‘De ploeg streek het slagveld glad’, NRC Handelsblad, 28 juni 2014)

Thessaloniki, Metz, München

Door globalisering en ‘Europa’ hebben veel steden een andere verhouding gekregen met hun eigen nationale hoofdstad, zowel mentaal als fysiek. Een bezoek aan drie bijzondere steden, aan de vooravond van belangrijke verkiezingen. (‘Thuis is Europa’, NRC Handelsblad, 16 juni 2012)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *