Boeken
De Warnow

Een kort bericht over een vermist schip op de Noordzee is de kiem van dit verhaal over een romantische maar fatale reis van een vriendengroep naar het noorderlicht in Noorwegen. In het kielzog van de Warnow reist dit boek van Schiedam naar Schotland in een poging te ontrafelen wat er tijdens die oversteek is gebeurd. Wie is schipper Arnoud, wat bewoog hem? Hoe ver kun je vriendschap oprekken? Kun je een scheepje ook met dromen overladen? En kunnen liefde en angst voor de zee wel los van elkaar bestaan?
Eiland tussen de oren

Het is nog steeds het land van in de rij staan en ‛Interesting’ zeggen als je ‛Wat een onzin!’ bedoelt. Britten zijn anders. Maar zijn ze anders anders dan Duitsers, Fransen of Nederlanders, alleen omdat ze op een eiland wonen? Europa en de wereld rukken op. In de vorm van immigranten, onzekerheid, terrorisme, Franse voetballers, Amerikaanse calorieën en Brusselse regels. Hoe verenigd blijft het koninkrijk nu Schotten, Welshmen en Noord-Ieren emanciperen? Gaan de Britten eindelijk een volwaardige Europese rol spelen of koersen ze op Brexit? Persoonlijke kroniek van zeven jaar als NRC-correspondent met standplaats Londen.
Eiland tussen de oren.
Het Verenigd Koninkrijk achter de schermen →
Brits voor beginners

We spreken hun taal en delen hun humor. Denken we. Maar wie echt bij de Britten wil inburgeren, komt in een mijnenveld terecht. Dat ontdekten we toen we met ons jonge gezin in Londen gingen wonen. Bekroonde columns over de niet altijd succesvolle pogingen de sociale codes van het eilandvolk onder de knie te krijgen.
Brits voor beginners [e-book] →
Landschap achter het oog

Volgens de Romeinen had elke plaats zijn eigen beschermgeest, de genius loci. Later is dat eerder ‛karakter’ of ‛ziel’ van een plek gaan betekenen. Landschap achter het oog – wat kun je nog meer zien dan je ziet? – is de weerslag van een lange tocht door Europa in de vorm van reisverhalen uit Italië, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Veel van die verhalen kwamen neer op het speuren naar die ‛plaatselijke geest’.
Landschap achter het oog →