Boeken

De Warnow

 

Een kort bericht over een vermist schip op de Noordzee is de kiem van dit verhaal over een romantische maar fatale reis van een vriendengroep naar het noorderlicht in Noorwegen. In het kielzog van de Warnow reist dit boek van Schiedam naar Schotland in een poging te ontrafelen wat er tijdens die oversteek is gebeurd. Wie is schipper Arnoud, wat bewoog hem? Hoe ver kun je vriendschap oprekken? Kun je een scheepje ook met dromen overladen? En kunnen liefde en angst voor de zee wel los van elkaar bestaan? Naar het antwoord op zulke vragen is De Warnow. Een schip, een man, een droom op zoek. 

A cryptic news item about a missing ship in the North Sea sets off this story about a romantic but fatal sailing journey by a group of Dutch friends in pursuit of the Northern Lights in Norway. This book, a tour de force of investigative journalism, explores the delicate balance between ambition and reality. Can the weight of our aspirations become too heavy? Can love and fear of the sea coexist? What are the limits of loyalty and friendship? The Warnow is a must-read literary adventure.

Bestel De Warnow. Een schip, een man, een droom

Lees een hoofdstuk van De Warnow, beluister podcasts en meer over dit boek →

Eiland tussen de oren

 

Het is nog steeds het land van in de rij staan en ‘Interesting’ zeggen als je ‘Wat een onzin!’ bedoelt. Britten zijn anders. Maar zijn ze anders anders dan Duitsers, Fransen of Nederlanders, alleen omdat ze op een eiland wonen? Europa en de wereld rukken op. In de vorm van immigranten, onzekerheid, terrorisme, Franse voetballers, Amerikaanse calorieën en Brusselse regels. Hoe verenigd blijft het koninkrijk nu Schotten, Welshmen en Noord-Ieren emanciperen? Is het land de imperiale nostalgie eindelijk voorbij? En durven de Britten eindelijk een volwaardige Europese rol spelen, of koersen ze af op Brexit? Het waren zulke vragen die me als correspondent van NRC Handelsblad met standplaats Londen bezig hielden. Eiland tussen de oren. Het Verenigd Koninkrijk achter de schermen is de persoonlijke kroniek van die zeven jaar onder de Britten.

Bestel Eiland tussen de oren

Lees het eerste hoofdstuk van Eiland tussen de oren

Lees het hoofdstuk ‘Bedreigd Arcadië’ →

Brits voor beginners

 

We spreken hun taal en delen hun humor. Denken we. Maar wie echt bij de Britten wil inburgeren, komt in een mijnenveld terecht. Dat ontdekten we toen we met ons jonge gezin in Londen gingen wonen. Brits voor beginners bundelt de bekroonde columns over mijn niet altijd succesvolle pogingen de sociale codes van dit eilandvolk onder de knie te krijgen. 

 Bestel Brits voor beginners als e-book →

Lees hier de columns ‘Eat your tea’ → en ‘Vader Kerstmis’ →

Landschap achter het oog

 

Volgens de Romeinen had elke plaats zijn eigen beschermgeest, de genius loci. Later is dat eerder ‘karakter’ of ‘ziel’ van een plek gaan betekenen. Landschap achter het oog – wat kun je nog meer zien dan je ziet? – is de weerslag van een lange tocht door Europa in de vorm van reisverhalen uit Italië, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Veel van die verhalen kwamen neer op het speuren naar die ‘plaatselijke geest’.

Bestel Landschap achter het oog 

Lees hier de hoofdstukken ‘Lagune’ → en ‘Natte horizont’ →