De Warnow

Boek naar de drukker. Een vreemd idee, na een paar jaar te hebben gewerkt aan dit verhaal over acht vrienden die in 2013 naar Noorwegen wilden zeilen om het noorderlicht te zien. Ik schreef er een paar keer over voor NRC, maar dat bleek het begin van een langere zoektocht. Naar wat iemand drijft om alles achter te laten, naar het verleden van een bescheiden bootje dat iets moest doen waar het niet voor gebouwd was, naar het charisma van Arnoud Brinkman, saxofonist en nihilist, de schipper. En misschien ook naar wat ik zelf op zee zoek. En nu is er dus een boek, dat verschijnt bij uitgeverij Pluim.

Wat tot het allerlaatst nog alle kanten op kon – schrappen, aanvullen, verkavelen, herschrijven – ligt nu vast. Al die mogelijkheden moet ik loslaten, er is alleen nog een tekst en die moet ik nu ook loslaten (zoals je een vogel loslaat). De coverillustratie is van Angela Harding, die ook de cover van The Salt Path/Het zoutpad heeft getekend. Frank Westerman, die me op een cruciaal moment hielp, las het manuscript en schreef een geweldige aanbeveling. Vanaf 25 september 2019 te lezen: De Warnow – Een schip, een man, een droom.


2 thoughts on “De Warnow”

 • 1
  Frank Stoop on 22nd December 2019 Reply

  Boeiend boek Hans! Wil je vragen voor een voordracht in Oegstgeest. Zou je mij willen mailen voor overleg?
  Frank Stoop

 • 2
  Ruud Goudriaan on 7th October 2020 Reply

  Hallo Hans Steketee,
  Heel erg bedankt voor je boek over de Warnow!
  Direct na de berichten over de vermissing was ik geintrigeerd door die wonderlijke boot (geen zeilboot) en de toch ‘roekeloze’ beslissingen van de schipper Arnaud. Ik heb zelf een Friendship 28 uit 1976 en heb daarmee met mijn vrouw tochten gemaakt naar de Kanaaleilanden en de Oostzee en ik weet daarom dat je de zee nooit moet onderschatten en heel goed voorbereid moet zijn (AIS, Ray marine, enz).
  Door je boek, het uitpluizen van de herkomst van de Warnow en de levens van de opvarenden, heb ik nu toch meer begrip voor hoe deze (min of meer onontkoombare) tragedie is gelopen. Geweldig dat je nog uitgezocht hebt waar de Warnow op de Noordzee mogelijk vergaan is en in wat voor weer.
  Al met al heel fijn dat je dit uitgezocht hebt en ook de waardering hebt beschteven van de Schotse zeelieden en bewoners voor de muziek van de opvarenden van de Warnow.
  Nogmaals bedankt
  Ruud Goudriaan (NRC-lezer)
  ruud.goudriaan48@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *