Vooruitbladeren

13. August 2016 Nederland 2

oud-kraggenburg2

In de Noordoostpolder, een drooggemalen stuk Zuiderzee, voor een aflevering in de zomerse serie reportages, ‘Het landschap spreekt’. Vier NRC-auteurs: Marjoleine de Vos, Hester van Santen, Kester Freriks en ik, vragen zich (ons?) af wat er te zien op plaatsen in Nederland waar niet zo veel is te zien.

“In de aardappelakker ligt een vierkant heuveltje bekleed met basaltsteen. Er staat een vuurtorentje op met rode pet, een huis, bomen nu. De stenen waren zeewering. Het schelpenpad slaat een lus om de glooiing, zodat je het van meer kanten kunt bekijken. Zo moet een zeemeermin naar Oud-Kraggenburg hebben opgekeken, zwemmend in de branding, hopend de lichtwachter te verleiden.

Bij eilanden die in de polder zijn gestrand denk je meteen aan Schokland, een paar kilometer westelijker. Oud-Kraggenburg is een beter bewaard geheim.

Terugbladeren in het landschap is hier niet moeilijk. Kun je ook vooruitbladeren? De oude dam loopt nog een stukje als een kaarsrechte rug door de polder, richting Genemuiden, eerst door de weiden langs een sloot, dan langs een betonnen pad van een kilometer. Bij de Zuiderzeedijk houdt hij op.

En gaat hij verder. Als kunstwerk. Mooi dubbel woord, omdat waterbouwers het ook gebruiken voor bruggen, tunnels en sluizen en dijken. Want aan de buitenkant van de dijk verschijnt dit najaar Pier + Horizon, een land art-project van kunstenaar Paul de Kort (1961). […]”

Lees hier de hele aflevering (8 aug 2016).


2 thoughts on “Vooruitbladeren”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *