Loodskotter

Loodskotter Fomalhaut

Foto Leo van Velzen

Wie wat bewaart #1 … Een foto van NRC-fotograaf Leo van Velzen van een benauwd etmaal aan boord van de loodskotter Fomalhaut, op station Steenbank, voor de Oosterschelde. Schepen krijgen daar een loods die ze naar Vlissingen brengt. Daar stapt de ‘zeeloods’ af en komt de ‘rivierloods’ aan boord voor de verdere reis, naar Terneuzen of Antwerpen. Het was zomer, halverwege de jaren tachtig (van de vorige eeuw), maar het woei zo hard dat de “dienst gestaakt” moest worden.

Loodsen weten de weg tussen de zandbanken. Hun belangrijkste instrument was eeuwenlang het peillood, een stuk lood aan een touw waarmee je de diepte kon meten. Aan het uiteinde zat vet, waar zand aan bleef kleven. Elk stukje zeebodem zijn eigen soort zand. Zo wist de loods precies waar hij was. Verleidelijk te denken dat de Engelse loods, pilot, van dat Nederlandse peillood afkomstig is. Wat als ‘piloot’ dan weer in onze taal is teruggekeerd. Maar de Italiaanse pilota en de Griekse πηδώτης zijn – helaas – ouder.


Leave a Reply

Your email address will not be published.