Ebro-delta

28. February 2016 Spanje 0

baken ebro

Zeer korte repo (zkr) #3 na een zeer kort reisje in Spanje, op een paar plekken waar ik vroeger ben geweest met Menno.

De rivier de Ebro komt uit Cantabrië, stroomt door Navarra, Aragón en een stukje Catalonië naar de Middellandse Zee. De laatste twintig kilometer kwispelt hij door een vlak land van riet en rijst en veel horizon. Langs kaarsrechte kanalen aan weerskanten staan sluisjes en gemalen. En lage witte loodsen waar ze palingen en andere beesten uit het brakke water verhandelen. Paella met eend en schelpen moet je hier eten. Dat is allemaal niet veranderd.

Er staat nu een geel baken met een kruis, voor als je de rivier zou willen opvaren: pas op de ondiepte. De wind fluit. Achter een houten scherm kun je naar de lagune kijken, waar flamingo’s rolvast door de modder snavelen. Over de rivier laat een nagenoeg lege rondvaartboot zich met de stroom meedrijven. Hij heeft een glazen bodem: vision submarina. Zo kijken de vissers ook onder water, met hun geestesoog. Sportvissers.

In 1984 kwam er net een bootje aan wal met twee mannen die van de delta moesten leven, een trommel aan de zijkant waarover je het net binnenhaalt. Hier, op het uiterste puntje, stond een ijzeren mast met antennes. Menno klom erin en maakte een foto naar beneden. De mast is weg, er staat nu wel een houten uitkijktoren. In de verte kun je zien waar de rivier en de zee elkaar ontmoeten in een streep golfjes. Er was hier ook een cafeetje van spaanplaat: Bar El Galaxy. We dronken er een Estrella. Daar is ook een foto van. Ik schrijf iets in een boekje.


Leave a Reply

Your email address will not be published.