Getijdenboek

tide-cover

Het is een nog niet zo oude traditie in de non-fictie: de biografie van een fenomeen. De Britten en Amerikanen zijn de pioniers. Dava Sobel’s Longitude uit 1995, bijvoorbeeld, over plaatsbepaling voor het gps-tijdperk. En Mark Kurlansky’s Cod, ‛de biografie van een vis die de wereld veranderde’, uit 1997. En nu is er Tide, een biografie van het getij, ‛de machtigste kracht op aarde’, door wetenschapsjournalist Hugh Aldersey-Williams.

Tide and time wait for no-one’, luidt het (zeer) oude gezegde. Je kunt je afvragen waarom ze van elkaar verschillen. Voor zeevaarders en kustbewoners was het getij – twee keer per dag op en af – altijd hun klok. Maar ooit heeft technologie tijd en getij gescheiden. Het kompas moet zeevaarders het idee gegeven hebben dat je in een rechte lijn kunt varen, schrijft hij. Terwijl een ‘natuurlijke navigator’ stroom en getij op het gevoel benut zonder na te denken hoe zijn koers er op een kaart zou uitzien, als hij al zou weten wat een kaart is. “Misschien heeft de uitvinding van het uurwerk er uiteindelijk toe geleid dat het abstracte idee van tijd het aardse idee van getij bij veel mensen de maat van de dagen heeft vervangen.”


2 thoughts on “Getijdenboek”

  • 1
    Karel Berkhout on 22nd July 2016 Reply

    prachtige, heldere en inspirerende website dit. ik krijg meteen zin om straks tijdens mijn vakantie extra goed op te letten aan de Duitse Oostzeekust, bij de enige zee waarin ik ooit zwanen zag drijven

  • 2
    Hans Steketee on 14th October 2016 Reply

    Intussen is Hugh Aldersey-Williams’ Tide, The Science and Lore of the Greatest Force on Earth bij De Bezige Bij uitgekomen in een (uitstekende) Nederlandse vertaling als Het Getij. Wijsheid en wetenschap van eb en vloed. Hier mijn recensie in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad: https://nrch.nl/5d38 (5 ballen).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *