Zeemanseiland

29. September 2016 Frankrijk 0
img_0407
Vuurtoren Le Créac’h op Ouessant

Wie wat bewaart… Bladerend door oude stukken kwam ik een reportage tegen uit 1995 van het Bretonse eiland Ouessant. Over schipbreuken en het enorme aantal vuurtorens dat er is gebouwd. En over een traditionele manier van leven – met, aan en op de zee – die onherroepelijk verdwijnt. Om te overleven spelen de inwoners dat oude leven nu na voor de toeristen. Denk: een met staatsgeld tot ecomusée verbouwde boerderij, die niemand bezocht toen het nog een echte boerderij was.

Het was dus 1995 en het www bestond net. Mediamatic hielp ons een ‘multimedia-dossier’ van het ‘papieren verhaal’ te maken, met een kaart en panoramafoto’s. Al werd min of meer vergeten dat je het ook nog moest kunnen lezen. Bewegend beeld en geluid bleken ook een brug te ver. En nee, YouTube en Soundcloud bestonden nog niet. In de krochten van het digitale archief is Zeemanseiland Ouessant nog te vinden. Niet lachen, dat is de kennis van nu, maar we waren er apetrots op.

Hier hetzelfde stuk, leesbaarder. In een lengte die vroeger niets bijzonders was, maar die nu een longread heet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *