Chios 2

14. February 2016 Griekenland 0

rubberboot

Het Griekse eiland Chios ligt net tien kilometer van Turkije, twee uur met een rubberbootje, als het weer meezit en als je de smokkelaars kunt betalen. Dezer dagen ligt Chios ook in de frontlinie van een aantal grote initiatieven om de migratie te stoppen. Turkije moet de smokkelaars aanpakken. Griekenland moet kansrijke en kansarme asielzoekers beter scheiden. Met hulp van de grenswachters van Frontex, onder wie Nederlandse marechaussees, richt het registratiecentra in, die misschen uitzetcentra worden. Maar intussen blijven de migranten komen – Syriers, Afghanen, Irakezen en mensen voor wie een asielverzoek minder voor de hand ligt. Wel krijgen allen een ticket voor de veerboot naar Athene, zodat op Chios ruimte voor nieuwe migranten ontstaat. Hier mijn reportage voor NRC Handelsblad. De buitengrens van Schengen blijft vooralsnog een open deur naar de Europese Unie.


Leave a Reply

Your email address will not be published.