Boeken

brits.voor.beginners

Brits voor beginners; Avonturen van een correspondent

E-book, uitgeverij Fosfor, 2015

Lees het hoofdstuk ‘Engelsismen

Bestel als e-book; prijs: € 5,00

We spreken hun taal en delen hun humor. Denken we. Maar wie echt bij de Britten wil inburgeren, komt in een mijnenveld terecht. Dat ontdekten we toen we met ons jonge gezin in Londen gingen wonen, waar ik zeven jaar als correspondent voor NRC Handelsblad verslag deed.

Van de flap: “In deze bekroonde columns beschrijft hij met zelfspot en een vleugje weemoed zijn dappere en niet altijd succesvolle pogingen de sociale codes van het eilandvolk onder de knie te krijgen. Over de valkuilen en het plezier van de Engelse taal. Over de kunst van het in de rij staan. Over doormodderen als hoogste ambitie. Over de vraag waarom de Britten meer van huisdieren dan van hun kinderen houden. En over de vraag waarom de ene helft van de Britten bij ‘tea’ aan eten denkt en de andere aan drinken.”

 

1001004002618003

Eiland tussen de oren; Het Verenigd Koninkrijk achter de schermen

Uitgeverij Prometheus, 2006; Herman Wekkerprijs voor journalistiek over Engelstalige landen; shortlist Bob den Uyl Prijs 2007, voor het beste journalistieke en/of literaire reisboek.

Lees het hoofdstuk ‘Bedreigd Arcadië

Bestel; prijs: € 16,95

Het is nog steeds het land van cricket, in de rij staan en ‘interesting’ zeggen als je ‘wat een onzin! Bedoelt. Britten zijn anders. Maar zijn ze anders anders dan Duitsers, Fransen of Nederlanders, alleen omdat ze op een eiland wonen? Veel Britten denken nostalgisch van wel. Maar Europa en de wereld rukken op. In de vorm van immigranten, economische onzekerheid, terrorisme, Franse voetballers, goedkope vluchten naar Spanje, Amerikaanse calorieën en Brusselse regels. Hoe verenigd blijft het koninkrijk nu Schotten, Welshmen en Noord-Ieren emanciperen? Wordt het na vijftig jaar aan de zijlijn staan niet eens tijd een volwaardige rol op Europa te spelen? Kroniek van van de Tony Blair-jaren, maar met de kennis van nu voel je Brexit in de lucht hangen.

Recensenten over Eiland tussen de oren:

‘Een uitdagend en liefdevol geschreven boek’ – de Volkskrant

‘Op elegante wijze laat Steketee zien (…) hoe de Britten de rol bleven spelen waarvoor ze geboren lijken: muddling through, doormodderen.’ – De Groene Amsterdammer

It’s a curious sensation reading about your own country (…) It’s the gentle fun-making that rankles the native – British Council

 

7632334

Landschap achter het oog

Uitgeverij Veen, 1988

Lees het hoofdstuk ‘Lagune

Bestel 2de-hands; prijs: v.a. € 4,00

Volgens de Romeinen had elke plaats zijn eigen beschermgeest, de genius loci. Later is dat eerder ‛karakter’ of ‛ziel’ van een plek gaan betekenen. In 1986 maakte ik een lange tocht door Europa en schreef reisverhalen voor verschillende kranten en tijdschriften. Veel van die verhalen uit Italië, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk kwamen neer op het speuren naar de lokale geest.

deBoekensalon.nl over Landschap achter het oog:

‘Hans Steketee reisde voor NRC Handelsblad en de Volkskrant door Engeland, Frankrijk en Spanje. Zijn reisverslagen zijn in dit boek verzameld, herschreven en uitgebreid. Hij is een begenadigd reiziger, die veel meer ziet dan het oog registreert. Zijn reisverhalen zijn op een bewonderenswaardige manier verrijkt met poezie: het landschap lijkt hoofdzakelijk aanleiding, motief voor eigen overwegingen en filosofieen, katalysator voor gevoelens en ideeen. Zo is er met recht sprake van een ‘landschap achter het oog’: in de geest wordt het waargenomen beeld symbolisch geinterpreteerd. Steketee ziet hoofdzakelijk vergane glorie, ondergang en verval: op de Engelse fin-de-siècle pieren, in de waterkuuroorden in Frankrijk en Duitsland, de foto’s van Lartigue, in de streken met een martiaal verleden als de Elzas, Normandië, Aragon. De in een reisboek ietwat paradoxale titel ‘stabilitas loci’ dekt twee stukken over monnikenleven – en is dat niet ook sterk in verval? De afdeling ‘Land in zicht’ besluit het boek met een rondvaart op de lagune van – bijna natuurlijk voor een boek over de schoonheid van verval – Venetië.’